Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Navigatie

Navigatie
Navigation menu

Navigatie

U bent hier: Home / Ontspanning / Toerisme / Aywaille Toerisme / Dorpen / Ernonheid - Paradis - Houssogne - Pouhon
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Ernonheid - Paradis - Houssogne - Pouhon

Deze dorpjes mag men zeker niet vergeten te bezoeken. Ze zijn net naast de doorgaande weg gelegen en heeft een hoogste punt van 370m.
Voor de gemeentelijke fusies, was dit één gemeente, één van de kleinste van de provincie Luik met 150 inwoners en een oppervlakte van 448 ha.
Tot aan de Franse Revolutie, maakte het dorp Ernonheid deel uit van het Prinsdom van Stavelot. Onder het oude bewind had het dorp een eigen Herenhuis en een Gerechtshof.
Voor de kerk stond een kapel (1666) en de kerk zelf was opgedragen aan Sint Jozef in 1734. Alleen de oude toren staat er nog.

Ernonheid, landelijk dorp, is met Harzé verbonden via schitterende wandelpaden welke door verscheidene landschappen leiden.
Tegenwoordig vormt het zuiden van de "nieuwe" gemeente en bestaat uit een plateau vanwaar men een prachtig en weids uitzicht heeft. De bijbehorende gehuchtjes, Faweux en z'n kasteel en Pouhon hebben een meer heuvelachtig landschap.
De oude woningen van Trou de Bosson, verbouwd tot tweede woning, ontvangen U graag. Via charmante weggetjes en bos komt U op de top van Paradis uit.

Hiervandaan kunt U genieten van de rust die van de vallei uitgaat en kunt U de hoeve van Paradis ontdekken, welke in het landschap staat en volgens de schilden reeds in 1685 en 1766 bestond, maar welke waarschijnlijk nog ouder is.
Indien men de legendes voor waar aanneemt, moeten we geloven dat de tovenaar Bellem hier zijn eerste intreden als dienaar en schaapsherder maakte.
De kapel van Houssonloge werd in 1925 gebouwd in landelijke stenen van een rode kleur en volgens de vurige wens van Edgar de Potter d'Indoye.
De kapel staat op een heuveltje welk de vallei en de Pouhonweg overziet.

De kapel van Sint Anne des Pouhons werd in 1524 gesticht door Coliene de Neufforge. In deze tijd was Pouhon het centrum van een bloeiende metaalindustrie.
Het heiligdom stond op een hoogte om aan het groeiend aantal dorpsbewoners te voldoen. Toen de smederijen verdwenen, verdwenen ook de meeste inwoners.

Als enige getuige van het verleden, rijst het silhouet van de Kapel Sint Anne nog trots op tussen het groen van de bossen. Vlakbij de beek van de Lembrée, is dit nog steeds een vredige plek.
Ieder jaar in november wordt het Sint Hubertusfeest gevierd.
De jagerstrompetten galmen door de vallei en na het zegenen van honderden paarden en honden wacht een enorme barbecue op de bezoekers.
Landelijke sfeer verzekerd!
 

Document acties