FR - NL - UK  


VILLAGES ET ENTITÉS

Deigné

«
C'est Deigné la voisine au bord de la grand-route
Qui baigne dans son val en silence et sans doute
»

Lambert Radoux

Deigné, is een landelijk plaatsje met huizen in kalk- en zandsteen waarvan de meeste in de 18de eeuw werden opgetrokken. De huizen liggen gegroepeerd rond de kerk en het met een fontein opgesmukte plein, en vormen een merkwaardig homogeen geheel.

In 1975 kreeg Deigné een prijs vanwege de Commissie van Architecturaal Patrimonium van de Raad van Europa.


asbl Plus Beaux Villages de Wallonie: http://www.beauxvillages.be
(Wandeling vertrek vanaf het dorpsplein Deigné.)

Op een steenworp van het dorp, in het safaripark "Monde Sauvage" kan u te voet, per treintje of met de wagen verschillende dieren ontdekken die bijna helemaal vrij rondlopen op de uitgestrekte beboste en groene terreinen. Om de kinderen te animeren zijn er een miniboerderijtje, een speeltuin en een 3D-filmzaal.

De cafetaria en het restaurant liggen naast een exotische volière zodat u bij uw snack of verfrissing in een originele omgeving vertoeft.


Website: http://www.mondesauvage.be

Au départ de la Place de Deigné

Panneau d'information près de la fontaine

AY24 Deigné " Mooiste dorp van Wallonië ":
3,2km - 1u30
Kaart

Vertrek vanaf het dorpsplein, vlakbij de kerk, tussen de deur en de fontein, onder de twee lindebomen (op de monumentenlijst sinds 1944).
Houdt de kerk aan uw rechterhand en loop in een rechte lijn langs de mooie gevel in natuursteen, van een antiekzaak.
Links bevindt zich een oude parochiezaal, waarvan de zuidgevel nog in originele staat is. Men is de zaal aan het verbouwen met als doel er een toeristische hal van te maken.
Rechts ziet U enkele pittoreske huisjes en een kruis onder een oude lindeboom. Iets verder, na huisnummer 24, gaat U rechtsaf en volgt U de bordjes "menhir".
Verlaat nu de bebouwde kom en geniet van de mooie natuur in de droge vallei en let op de interessante hoek. De rivier de Rubicon stroomt namelijk onder het diepste gedeelte van deze vallei.

Na het doorgestreepte bord "Deigné", komt U uit op een kleine kruising met een heilig kruis. Hier gaat U rechtdoor om de eerste "chantoir" te ontdekken in de hoek van het weiland (een chantoir is een groot gat, waar alle wateren te samen de grond in stromen).
Loop nog 50m door tot op de kruising met de weg richting het Safaripark "Monde Sauvage".
Ga hier linksaf en stop dan meteen om achter twee woningen op de heuvelrand, een Gallo-Romeinse nederzetting te ontdekken, een versterkte plaats welke uit de tweede helft van de 2e en 4e eeuw dateert en welke een zeshoekige vorm heeft.

De nederzetting is nu bedekt en is weiland, maar meerdere Gallo-Romeinse graven zijn hier in 1903 gevonden. De verschillende stukken aardewerk welke in 1905 zijn gevonden staan nu in het Museum voor Schone Kunst en Geschiedenis te Brussel.
Neem vervolgens de eerste kleine weg aan Uw linkerhand. Steek het kleine beekje van de Fontein van Fawes over.
Hier loopt U om de Gallo-Romeinse nederzetting heen.
U komt weer op de geasfalteerde weg uit. Loop rechtdoor richting de weg welke naar de menhir leidt.

Ga rechtsaf en loop nogmaals om de nederzetting heen en let op hoe groot en uitgestrekt de droge vallei is, let op het dorp en de silo's van de grote veehouderijen.
Aan de rand van het bos, gaat U de linkerkant op, een geasfalteerde weg omhoog. Op de top van deze weg slaat U linksaf het bos in (een bos met Sylvester dennen).
Via een nauw paadje loopt U naar beneden. Let op de steentjes die op de grond liggen, stukjes "pudding"steen.

U komt nu bij een barbecue- en picknickplaats en de menhir van Deigné.
Deze menhir is ook van "pudding"steen gemaakt, een soort natuurlijk beton, een mengsel van zand, steentjes en rots, onderworpen aan enorme samenpersing in een historische bodemlaag.
Deze plaats staat in de boekwerken betreffende dolmens en menhirs van België, maar voor de menhir van Deigné is nooit een wetenschappelijke verklaring gevonden.
Laat deze menhir nu links liggen. Iets verder daalt U af over een landelijke weggetje richting het dorp.
Bijna beneden maakt deze weg een hoek van 90° naar rechts. Daarna komt U uit bij een bospad, welke U naar links inslaat.
Op het kruispunt van een verharde weg, gaat U rechtdoor en let niet op een weg welke naar rechts gaat in de richting van een woning.
U loopt steeds naar beneden en loopt langs een heg met vreemde vormen. U komt bij de eerste woningen, zichtbaar moderne woningen te Deigné.
Bij een kruis, neemt U de weg naar links.
Hier komt U bij een kalkafzetting: net na de derde elektriciteitspaal, aan de linkerkant, bevindt zich nog een chantoir, minder goed zichtbaar als de eerste.

U ontdekt nu het dorp onder een geheel andere hoek; de huizen in landelijke steen zijn talrijk. Neem de tijd om ze te bewonderen, vooral het huis op nummer 55, welke op de monumentenlijst staat.
Laat de eerste weg links liggen, loop achter de kerk door om de fontein en de twee lindebomen terug te vinden. Men zegt dat het paard van Napoleon hier nog uit de fontein gedronken zou hebben. Wie weet?
Achter deze fontein bevindt zich links, het huis van een dokter, loop er omheen om op nummer 100 aan te komen, lokaal van de organisatie van Deigné fleuri. Bel hier gerust aan en vraag naar de bekende stampot van Deigné ("potée deignétoise).
Marguerite zal U voor een democratisch prijsje deze stamppot van prei (waarvan alleen zij het recept kent) serveren.

Deigné: houder van het label "Mooiste dorp van Wallonië" en bloemendorp.
Deigné ligt net iets van de doorgaande weg Remouchamps-Louveigné en is bij uitstek een landelijk dorp, wat van rust en kalmte geniet.
Inlichtingen en inschrijving tel. 04 360 82 21.

Deigné: houder van het label "Mooiste dorp van Wallonië" en bloemendorp. Deigné ligt net iets van de doorgaande weg Remouchamps-Louveigné en is bij uitstek een landelijk dorp, wat van rust en kalmte geniet.
De meeste woningen zijn rond de kerk gebouwd en vormen een bijzonder geheel. In 1975 heeft Deigné een premie ontvangen van de Commissie voor Architecturale Rijkdom van de Europese Raad en is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van België.
Men kan er heerlijk flaneren en van de met bloemen overgoten gevels genieten.
Het laatste weekend van juli wordt het grote feest van "Bloeiend Deigné" gevierd tezamen met verschillende ambachtslieden, folkloristische groepen en verschillende broederschappen.
Een bloemenmarkt wordt in de maand mei georganiseerd. In beide gevallen, bestaat het dorp uit een enorme bloemen- en kleurenzee.
Taartenspeciaalzaak, taverne, speelplaats en barbecueplaats ontvangen graag de dagtoerist, maar ook de liefhebbers van natuur en rust.

Safaripark "le Monde Sauvage"
De meeste dieren van het safaripark genieten van de uitgestrekte velden en beboste weiden.
Men kan ze in alle vrijheid aanschouwen. Het contact tussen mens en ongevaarlijk dier krijgt hier de aandacht.
De originele opzet van het park, biedt aan de bezoeker tal van mogelijkheden: men kan ofwel met de auto rondrijden, ofwel te voet, of zelfs met een toeristisch treintje.
Een speeltuin, een kinderboerderij, een 3D-bioscoop en een restaurantcafetaria bieden alles om de toerist een aangename dag in het park door te brengen.
Website: http://www.mondesauvage.be/ - e-mail: zoo.mosa@pophost.eunet.be

- Notice légale -

© 2008 - Administration Communale d'Aywaille

[ Sitemap ] [ Go top ]