FR - NL - UK  


VILLAGES ET ENTITÉS

Aywaille

«
Aywaille sur Amblève ouvre son coeur de mère
Nichée au creux du val, elle incise à foison
Le pourtour dentelé de son clair horizon
Pour y blottir ses soeurs dans un bain de lumière
»

«
Aywaille sur Amblève ouvre son coeur de mère
Enfile perle à perle un collier de cités
De bois et de vallons soudés dans l'unité
Pour y fleurir ses soeurs dans un bain de lumière
»

Lambert Radoux

De term "Aqualiens" waarmee de inwoners van Aywaille worden bedoeld, is afkomstig van de Latijnse versie van Aywaille, "Aqualia Loca" (waterrijke plaatsen, modderige terreinen).

Aywaille, de toeristische hoofdstad van de Amblève, op slechts 25 km van Luik, geniet een bevoorrechte ligging: de stad is prima bereikbaar via verschillende grote wegen.

Aywaille is het belangrijkste commerciële centrum van de vallei met tal van winkels en een goed uitgebouwde HORECA sector.

De heerlijke menu's en talrijke terrasjes dragen mee bij tot de faam van deze stad. Ook de wekelijkse zaterdagochtendmarkt zit hier voor iets tussen.

Sedert haar erkenning in 1986 als Europese Gemeente, onderhoudt Aywaille zowat overal in Europa vele vriendschappelijke relaties.

In Aywaille vindt u ook een gemeentelijk zwembad, een sportcentrum, een speeltuin, een park, een voetgangersbrug, en een mooi fiets- en wandelpad, het zogenaamde "Voie des Aulnes" dat Aywaille met Sougné-Remouchamps verbindt.

Verder biedt Aywaille u ook een aantal historische gebouwen zoals de St. Pierre kerk uit de XIde eeuw, oude huizen in de rue Hongrée, de Dieupart kerk die in 1180 werd opgericht, enz.

De regio rond ons sympathieke stadje is het vertrekpunt voor mooi wandel en fietstochten, die speciaal voor de bezoekers werden uitgestippeld om pittoreske hoekjes te ontdekken zoals de Roche sanglante, het kasteel van Emblève, Septroux, Chambralles, …

- Notice légale -

© 2008 - Administration Communale d'Aywaille

[ Sitemap ] [ Go top ]